EAST – A Nagy Életmű Koncert (interjú Móczán Péterrel)

EAST – A Nagy Életmű Koncert (interjú Móczán Péterrel)

Az elmúlt évek legnagyobb koncertjére készül az EAST. A zenekar 2017 október 23-án a Papp László Budapest Sportarénában lép fel. A programról és az előkészületekről Móczán Péter beszél.

Hogyan készül a koncertre a zenekar, mennyit kell gyakorolni egy ilyen nagy és alighanem egyedi fellépés előtt?

Természetesen, először mindenki önállóan készül a próbákra, majd az október elején kezdődő zenekari próbákon csiszoljuk össze a hangzást, a tempókat, esetleg beleillesztünk a zenékbe egy-egy frissítő ötletet. A próbaidőszak utolsó napjaiban pedig egy nagyméretű próbateremben a színpadi körülmények között, a zenészek és a hangszerek elhelyezkedése szerint fogunk próbálni.

Az elmúlt évek koncertjein előbb a régi (klasszikus) felállás játszott, Zareczky Miklóssal, majd az új (neoklasszikus) Takáts Tamással, aztán visszatértek a „klasszikusok” és a koncert végén együtt zenélt mindenki. Most is így lesz? Pontosan kiket láthatunk majd az Aréna színpadán?

Így kezdődött, színpadon az East, Szakcsi Lakatos Béla és Móczán Péter – 1975, Szeged

Ígérhetem, a koncert programja különleges lesz. A nagy életmű koncert kifejezés nem csak játék a szavakkal, hanem egy nagy ívű válogatás a nyolc stúdióalbumunk számaiból, az 1980 előtti három szvitünk instrumentális rock zenéiből és az első másfél évünk jazz-rockos korszakának opusaiból. A zenéink születésük kronológiájában, történeti sorrendben fognak elhangzani, lehetőség szerint az eredeti felállásban.

1981 – Király István, Zareczky Miklós, Varga János, Pálvölgyi Géza, Móczán Péter 

Az eddigi új fellépéseken soha nem volt vendég, most lesznek négyen is, ők hogyan, mit fognak muzsikálni?

Ezt nem jól tudod. Most is vannak vendégek és korábban is voltak vendégzenészek a lemezfelvételeinken és a koncerteken egyaránt. A szerelem sivataga LP 1987-ben készült felvételein több gitáros is közreműködött, például Mohai Tamás és Karácsony János. Az 1989-ben felvett ’56 című számunk felvételén Tátrai Tiboré a gitárszóló és ő játszotta fel a gitárszólamokat a Takeing the Wheel című Ausztriában készült albumunkon is. Majd 1991-92-ben több fellépésünkön, így egy németországi és egy szlovákiai fesztiválon is Szekeres Tamás volt a vendéggitárosunk. 1994-ben a Radio Babel című albumunk felvételein pedig Maróthy Zoli játszotta végig az albumunk felvételeit szintén vendéggitárosként.

1983 – Király István, Pálvölgyi Géza, Varga János, Tisza József, Móczán Péter

Az október 23-i koncertünkön az a tervünk, hogy lehetőleg mindig abban a felállásban játsszuk a dalokat, ahogy  az eredeti hangfelvételek készültek. Azonban a 2012-es visszatérés óta Madarász Madi Gábor az East vendéggitárosa, és ezen most sem változtatunk. Így ő lesz A szerelem sivataga, A Taking the Wheel és a Radio Babel című albumaink dalaiból összeállított rész gitárosa.

Miért pont ők? Volt rajtuk kívül számos remek zenész, akivel az East a hosszú évek alatt együtt játszott, Tátrai Tibortól Józef Skrzek-ig, Keresztes Ildikótól Maróthy Zoliig, de játszott a zenekarban, hogy csak a kezdeteket említsük Csík Gusztáv, Deseő Csaba, Németh János, Fogarassy János, Füsti Balogh Gábor, vagy Babos Gyula is…

Jó lenne mindenkit felhívni a színpadra, de a koncert így is közel háromórás lesz. Ha mindenki fellépne, aki egykor játszott velünk, akkor minden bizonnyal reggelig tartana A Nagy Életmű Koncert, de emellett sajnos az egykori zenésztársak között is vannak olyanok, akik már csak odafentről hallgathatják a koncertet.

1986 – Dorozsmai Péter, Móczán Péter, Takáts Tamás, Oláh Ali (aki sajnos már nincs közöttünk) és Varga János

Miért maradt ki a fellépők közül Homonyik Sándor? Ez azt jelenti, hogy az 1986 című albumról nem is hangzik majd el semmi?

Valóban, az eredeti elképzelés csak egyetlen helyen „csorbul”, az 1986 című albumunk megidézésekor. Homonyik Sándor helyett, mint ahogy a lemezfelvételt követően 1986-ban is történt, a mostani koncerteken is Takáts Tamás énekli az album dalait.

Az 1994-es még Budapest Sportcsarnoki fellépést követően most az Arénában játszik a zenekar. 1994-ben a Sportcsarnok-beli fellépés gyakorlatilag East végét jelentette, egészen 2012-ig kellett várni a visszatérésre. Most is egy korszak lezárására készül a zenekar az Arénában?

1994-ben sem terveztük, hogy a BS koncert után 18 évig nem lépünk fel. És 2012-ben a POSZT felkérésére a Pécsi Kodály Központban megrendezett koncert előtt sem gondoltuk, hogy még évekig létezünk majd és közben olyan, a zenekar egész történetét tekintve is kiemelkedő jelentőségű és sikerű koncertekben lesz részünk, mint a Müpa Nemzeti Hangversenytermében megrendezett két fellépésünk, az egyik a Magyar Rádió Szimfonikus zenekarával….

2014-ben a MÜPA színpadán

… vagy a Szegedi Nemzeti Színházban és a Zichy Kastély udvarán megtartott koncertjeink. És idesorolom az Ez az a nap keresztény rock fesztivált 2016-ban, az Arénában, az amerikai Jesus Culture zenekarral és a Pesthidegkúti Művészeti Fesztivál nyitókoncertjét a Klebelsberg Kultúrkúria szabadtéri színházában.

Készül majd felvétel, koncert album az Arénában?

Mindent megteszek azért, hogy erről a megismételhetetlen koncertről készüljön televíziós felvétel.

Pécs, 2012 – Elrejtettél a szívedben (videó)

 

Minden további hír és információ az EAST zenekarról, valamint az október 23-ai koncertről a  Facebook oldalunkon.

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.